zondag 4 september 2016

Historisch technologisch museum Peenemunde

Aan de overkant van Krolis ligt het plaatsje Peenemunde, waar het onderzoekscentrum en productieplatform was gevestigd voor massavernietigingswapens voor en tijdens de WO II. Het hele terrein ligt langs het water, zodat we met het oversteken van het water zo kunnen afstappen. Het museum heeft de bedenkelijke reputatie dat er duizenden mensen zijn gestorven door de raketten/bommen, die hier ontwikkeld en geproduceerd zijn.
 
Dit humane aspect krijgt voldoende aandacht, evenzo de rol van de kopstukken, oa Von Braun.
Het geheel is gerestaureerd, maar het blijft luguber om te lopen, daar waar duizenden dwangarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden te werk waren gesteld.

De hele geschiedenis wordt tot in detail weergegeven. Wat ons betreft te uitgebreid. Daardoor zie je door het bomen het bos bijna niet meer. Wel mogelijk interessant voor de echte die hards, die alles (willen) weten. Daar komt bij dat het meeste in het Duits geschreven/gezegd was/werd. Het was mogelijk om een Engelse recorder mee te nemen, wat Nico dan ook gedaan had. Maar na enkele items heeft hij die ook terzijde 'gelegd', ook weer vanwege de eindeloze uitleg. 
Al met al best wel een indrukwekkend museum, maar wat wij na 3 uur voor gezien hebben gehouden. 

Geen opmerkingen: