woensdag 24 juni 2015

Guernsey

Omdat we maandags verrast waren door veel regen, mist en meer ellende in Cherbourg, stelden we het tripje naar Guernsey uit tot het volgende tij. Dit viel helaas midden in de nacht, maar daarentegen hebben we de zon zien opkomen en kwamen we rond 10.00 uur aan op Guernsey. Niet dat we gelijk zijn gaan shoppen. Eerst toch maar even een schoonheidsslaapje doen.

Hoewel we dit eiland al meerdere keren bezocht hebben, krijgen we er geen genoeg van. De aantocht langs Alderney en Herm is al een plaatje waard. In de haven was het voorheen een gekrioel van schepen, maar tegenwoordig zijn er zelfs een aanlig steigers buiten de afgesloten haven (met hoge drempel - ook weer alleen in te varen tussen 2 uur voor tot 2 uur na HW), waar je via loopplanken ook op de kant komt.

Guernsey vinden wij een van de mooiere Kanaaleilanden: St. Peter Port ligt fraai gelegen langs een berghelling met veel oude monumentale panden/straten. Je vindt er veel groen en bloemen, ook in allerlei bloembakken langs de straten en de temperatuur is er over het algemeen zeer aangenaam. Op het eiland zijn er diverse tuinen te bewonderen en liggen er mooie strandjes/haventjes in allerlei hoekjes. Deze haventjes zijn voor ons niet toegankelijk, omdat we allemaal droogvallen. In het centrum van St. Peter Port vond je diverse VAT free shops. Hoewel ook hier duidelijk de crisis niet ongemerkt voorbij is gegaan: in de zijstraatjes zijn diverse lege panden en de hoeveelheid electronica- en cosmetica zaken zijn danig geslonken (nog maar 2 van ieder). Daarentegen zijn de kleding en eet/drinktentjes in grote getallen aanwezig.



Verder is het een rijk eiland, maar eigenlijk ook erg 'fout'.  En ook dat kan je aan 't straatbeeld wel zien: veel mannen in perfecte suits, veel trustkantoren (voor zo'n klein eiland), veel verschillende echte dure auto's (Masarati's, Lamborghini's, enz) en een hoge levensstandaard.
Maar zittend op een terras hoog boven de stad met uitzicht op de haven/kust in een heerlijk zonnetje is het hier heel goed toeven.

Geen opmerkingen: