dinsdag 26 juli 2016

Goteborg (19 en 20 juli'16)

Voelde Malmo aan als een mengeling van Haarlem en Bloemendaal, het contrast met Goteborg kan niet groter zijn. Tegen 20 uur varen we binnen in de haven Lilla Bommen.


En nadat we vastliggen, gaan we direct de wal op. Het is een drukte van belang. Veel verschillende groepen jongeren met dezelfde trainingspak of jack aan, mogelijk is er een internationaal sportevenement aan de gang. Daarnaast zijn er veel samenscholingen van groepjes van jonge mannen van Afrikaanse en Arabische afkomst, die duidelijk minder bedeeld zijn. Later merken we dat er op diverse plaatsen in het centrum gebedeld wordt, vooral bij supermarkten. En helaas niet door oude mannen of vrouwen!
Zweden is een duur land, het zal voor emigranten niet meevallen om hier zonder (vaste) inkomsten het hoofd boven water te houden. Duidelijk wordt wel dat ook hier het asielbeleid niet probleemloos verloopt. Overigens vertelde later een mede zeiler, die in een andere jachthaven van Göteborg had gelegen, ons een andere ervaring. De wijk, waar deze jachthaven gelegen was, was juist een zeer mondaine, luxueuze wijk, waar nauwelijks iets te merken was van grootstedelijke problematiek.



Geen opmerkingen: