dinsdag 26 juli 2016

Lijntjes overpakken

De volgende dag varen we verder stroomopwaarts en krijgen onze eerste echte Zweedse serieuze sluiservaring: we gaan het Trollhattan sluizencomplex in!
De omgeving wordt steeds mooier, we zien niet alleen de naaldbomen, we ruiken ze ook. We varen langs weelderig begroeide oevers van de gekanaliseerde Gota rivier.
Per sluis stijgen we zo'n 6 tot 8 meter. Wat een sensatie, een geweldige belevenis op zich!

 en als je dan omhoog bent, ga je direct de volgende sluis in.
We zijn zo druk bezig, dat we niet in de gaten hebben dat er boven ons een dik wolkenpak vormt.

  en nog een


Na de 4de sluis in Akerssjo willen we een tussenstop maken om het oude sluizencomplex en het kanaalmuseum te bezoeken. We liggen nauwelijks vast of de regen stort naar beneden. Hoosbuien met druppels zo groot als euromuntstukjes spatten op de straat uiteen.

Nico trekt gauw een regenjasje aan en helpt een collega zeiler, die vlak achter ons wil aanleggen. Hij is binnen 2 a 3 minuten tot op het bot toe nat. Het regenjasje is hier tegen niet bestand.
Na zo'n anderhalf uur, in de laatste buitjes maken wij toch nog een short tourtje over de oude sluizen, dat verzorgd wordt door Maike; een studente, die haar Engels oefent en ons de geschiedenis van dit sluizengebied vertelt. Iedere 50 jaar vanaf 1820 werd er tot 3 keer toe een nieuw sluizencomplex gebouwd, omdat de schepen steeds groter en breder werden.



Wij verkassen niet meer en gaan s'avonds in de schemering nog een heerlijke wandeling langs het kanaal maken. Op een parkeerplaatsje tussen enige bebossing zien we 2 bambi hertjes staan te grazen. Hoe zacht en stil we ook zijn, zij hebben ons direct in de gaten. We kunnen dichterbij komen en schieten snel enkele foto's.
   




Geen opmerkingen: