dinsdag 7 juli 2015

Vannes

De Baai van Morbihan is een groot binnenwater, die wel 60 eilandjes omsluiten. Slechts 2 ervan zijn openbaar, en daar mag je dus aan land komen. De overige 58 zijn in particuliere handen. Gelukkig kan je afhankelijk van de windrichting op zeer veel plaatsen ankeren of aan een mooring gaan liggen. Voor de kust liggen nog 3 grote eilanden, die zeker in de zomervakantie maanden zeer druk bezocht worden. Alles bij elkaar wordt deze streek ook wel de Franse Gordel van Smaragd genoemd. Inderdaad is het er goed toeven en hebben we prachtig weer, zodat het in het zonnetje erg mooi eruit ziet.
Een van de aanbevolen plaatsen, die je bezocht moet hebben als je in de Baai van Morbihan vaart is Vannes. Een heel oude stadkern uit de Middeleeuwen, met vele oude gebouwen  en een levendig centrum. Niet alleen het stadje is de moeite waard, ook het binnenvaren is een belevenis op zich. Je vaart door 'n zeer smalle strook, die ook nog eens begrensd wordt door de tijd. Slechts 2,5 uur voor tot 2,5 uur na hoog water kan je er komen, omdat anders te weinig water staat. Voor de stad ligt er een draaiburg, die alleen op gezette tijden open gaat.
Op het havenkantoor hangt er een schema van de openingstijden voor de komende maanden.
Het is een gezellige drukte in de stad, veel voorbereidingen voor het bezoek van de renners van de Tour de France op 12 juli en de festiviteiten van 14 juli. De viering van het ontstaan van de republiek wordt hier in het stadspark, tegen de vestingsmuur nagespeeld met een groot vuur als afsluitstuk.
Wij hoorden dat er op 11 juli ook nog een Moody anniversary wordt gevierd, wat opzich erg leuk is om ook mee te maken. We zitten een beetje in twijfel. Komen we hier volgend weekend terug of niet ...

Geen opmerkingen: