woensdag 15 juli 2015

Wispelturig

Na 1 overnachting laten we Crouesty voor wat het is. We willen vandaag graag het populaire vakantie eiland Bell' Ile halen. Maar de koers, die we moeten halen, is 'te hoog' voor ons. Een zeilboot kan niet recht tegen de wind in varen, want dan komt er geen wind in de zeilen. Als je iets (ongeveer 30 grd) van de wind afstuurt, dan komt er net wind in de zeilen en kom je vooruit. Om de koers te corrigeren, moet je gaan kruisen. Dit betekent dat je om de zoveel tijd moet zorgen om de koersafwijking te corrigeren door de wind aan de andere kant van de zeilen te laten binnenkomen (30 de andere kant opsturen, in totaal 60 graden terugsturen). Deze manouvre heet overstag gaan. En we hebben niet zoveel zin om te gaan kruisen: iedere keer overstag te moeten gaan.

We zijn dus te lui en koersen op de 2 kleine eilandjes achter Bell'Ile af: Houat en Hoet. Na 2 uur heerlijk zeilen zijn we daar al en vinden het eigenlijk jammer om te moeten stoppen. We maken haaks een bocht en koersen af op La Turballe, waar we s'avonds aankomen.

Een klein haventje, waar de havenmeester gewoon tot 21.00 uur aanwezig is (zeer ongebruikelijk in F); zeer vriendelijk en behulpzaam.

We maken een avondwandeling over het 'wilde' strand en zien talloze visjes en garnaaltjes wegschieten als we met blotte voeten door de poeltjes lopen. La Turballe verrast ons.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Conny,

Wat heerlijk om te zien dat jullie zo genieten,

Geniet nog even verder. dan ga ik nog ff aftellen tot mijn vakanite begint :)

vriendelijke en zonnige groetjes,

Michel Stobbelaar

Michel zei

Hallo conny, fijn om te zien dat jullie reis zo goed verloopt.. Mooi om te zien dat je inmiddels de Spaanse kust hebt bereikt en in de buurt van Portugalete, een mooie omgeving... (Met de motor al eens geweest)
De brug van biskaje(Puente Colgante)al gezien.

Fijne reis verder.. Voor je het weet is het helaas weer voorbij :(

Michel