maandag 1 augustus 2016

De paden op, de lanen in ....

Voordat we het echte sluizenwerk krijgen, willen we nog een keer een baaitje opzoeken aan het Vanernmeer. We kiezen voor het schiereiland Luro uit, omdat het een beschutte baai heeft en op het eiland diverse trials zijn uitgezet.
Onderweg hebben we een goede wind en kunnen na 5 dagen goed zeilen.
We komen s'avonds aan in de baai Boshamn, het is er drukker dan wij gewend zijn:(

Om nu het eiland op te gaan en een wandeling te gaan maken, is niet zo'n goed idee. s'Avonds na de schemering (22.45 a 23.00 uur) komen er muggen, veel muggen. Vooral Nico schijnt lekker bloed te hebben, want ze zijn dol op hem. Op het water hebben we er minder last van, maar na 22.30 uur worden preventief alle luiken en openingen voorzien van hoornetjes.



De volgende dag gaat we wel de wal op.
Bijbootje wordt opgepompt, wandelschoenen onderuit de kast gehaald, lange broek en shirt aan en rugzakje mee. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet op het eilandje, die goed gemarkeerd zijn. Het begint goed: na 20 min lopen zijn we al bij het eerste restaurantje, waar we omgerekend voor E 3,15 een kop koffie en thee krijgen. En lekkere koffie! Wie durft er nog te zeggen dat Zweden duur is?!
Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat dit de uitzondering is.
Omdat het zo voorspoedig gaat, lopen we ongemerkt bijna het hele eiland rond. 
En brengen het andere restaurant ook nog een bezoek voor de lunch.
Ik zie een slang van 30 cm. wegschieten. We zien 10 cm grote libelles rondvliegen en horen bijen/wespen rond ons hoofd zoemen. We komen op prachtige uitkijkpunten over de verschillende baaitjes rondom het schiereilandje, klauteren over rotsblokken en boomstammen en Nico slaat zeer regelmatig met mijn jasje rond zijn hoofd (om alle vliegen, muggen van zich af te houden).
 
In de vooravond varen we naar Sjotorp, waar we morgen het avontuur met het Gotakanaal willen gaan beginnen: 58 sluizen over 108 km en soms zo smal dat je geen tegenliggers kunt hebben. Je bent verplicht om een toeter aan boord te hebben. Er zijn speciale regels over de geluidssignalen opgesteld om van te voren aan te geven of je uitwijkt naar stuurboord (rechts) of bakboord (links). s' Avonds lopen we een rondje langs de eerste sluizen van het kanaal: indrukwekkend!!



Geen opmerkingen: