zaterdag 13 augustus 2016

Vasa museet

Zweden heeft misschien wel de discutabele eer om een prestigieus schip te hebben gebouwd met de kortste levensduur, nl. na 900 m. te hebben gevaren is zij geschonken midden in de haven van Stockholm. Onze Zweedse buurman in de haven, die nu in Portugal werkt en woont met zijn gezin, vertelt ons dat het een prachtig schip is, dat bijna 300 jr op de bodem heeft gelegen, voor 98% bewaard is gebleven en nu te bezichtigen is in het Vasa museet. Als geboren en getogen Stockholmer was hij er nog nooit geweest (je gaat immers als inwoner niet zo heel gauw naar de plaatselijke bezienswaardigheden). Een vriend van hem vond het het mooiste schip, wat hij tot nu toe gezien had. Wij zijn nieuwsgierig en gaan dus ook een kijkje nemen, in de namiddag, want om 12.00 uur staat er tot ver buiten de ingang een lange rij.
Wij luisteren naar de Engeltalige gids en zijn onder de indruk van de pracht en praal op het schip. Tegelijkertijd vinden wij beiden het ontwerp een gedrocht; heel hoog, het achtersteven heeft 6 dekken, heel smal en een zeer laag vrijboord (=afstand tussen de waterlijn en het niveau, dat niet meer afgesloten is voor waterinlaat). Het lage vrijboord was het kanondek, waar dan ook de meeste mensen verdronken zijn. Bij de eerste beste windvlaagje, helde het schip en liep er water via de kanonsgaten naar binnen en stroomde het schip vol.


Er is toentertijd geprobeerd om de 2 Nederlandse ontwerpers verantwoordelijk te stellen, maar uit brieven met de Zweedse koning kwam naar voren dat zij geen blaam troffen. Gevalletje van hoogmoed en prestige.

Geen opmerkingen: