maandag 1 augustus 2016

Mooie baaitjes

Op het Vanernmeer ankeren we bij diverse baaitjes:
a. Slott Lacko
b. Malbergs hamn op het eilandje Duro
c. Luro Bosshamn

Onderaan het 14de eeuwse slot Lacko is een klein aanlegsteigertje. Het iser gezellig druk en wij zijn een van de zeer weinige buitenlanders. In het slot wordt er een klassiek concert gegeven, waar we flarden van horen. Tegen de schemering eten we nog een heerlijk toetje in het restaurantje met uitzicht op de baai.
De volgende morgen zwem ik een rondje in de baai in plaats van een douche.
s' Middags worden we door een Engelse gids op een humoristische wijze op de hoogte gebracht van het 14/15de eeuwse leven van de Zweedse vorsten:
Veel feesten met overvloedige spijzen en dranken (5 a 6.000 calorieën/dag p/p)
Iedere 4 a 5 maanden verplaatsen de vorsten met hun bedienden naar een andere locatie ivm de veiligheid. En ook de stank ..... de vorsten deden hun behoeften in een speciale kamer, gewoon op de grond, wat dan opgeruimd moest worden door de bedienden.
Zeer slechte hygiëne, waardoor soms slecht 1 op de 10 geborenen de volwassen leeftijd bereikt.

Nog onder de indruk van het verhaal over de Middeleeuwse braspartijen verlaten we de haven richting het volgende ankerplaatsje Malbergs Hamn aan het eilandje Duro. Weer zo'n mooi beschut baaitje, waar we wat meer kunsten moeten uithalen om te kunnen hekankeren. Uiteindelijk liggen we met een lange lijn aan een boom vast.

Het water is hier bijna 23 grd, prachtig zomerweer en als verkoeling plonzen we zeker 3 keer in het water.
s'Avonds barbequeen we op ons achterdek. Dit is 100% genieten.




Geen opmerkingen: