zaterdag 13 augustus 2016

Fotografiska

We eten sávonds bij het fotomuseum Fotografiska, waarvan ik gelezen had dat het museum restaurant en goed was en een mooi uitzicht over de stad heeft. Later las ik ergens anders dat dit gold voor de bistro op de 2de verdieping. Wij waren op het terras/restaurant vlak voor de ingang neergeploft en hebben daar heerlijk gegeten. Zonder dat het een vega restaurant was, lag het accent van de beknopte kaart op de groente gerechten en kon je daar of een stukje varkensfricandeau of stukje gebakken vis bij bestellen. Alle gerichten hadden een standaard prijs, heel overzichtelijk. Vooral de groente gerechten (een kwart gegrilde savoye kool met tapenade en gesmoorde zoete uien met franse kaas) waren heerlij, evenals de toetjes. Al een aantal keren hebben we aan boord gegeten en later op een terras een dessert besteld. Het valt ons op dat de dessert echt apart en lekker zijn.



Omdat het museum tot 23.00 uur open was, hadden we na het eten alle tijd om dit nog een bezoek te brengen. Er waren tentoonstellingen van 5 verschillende fotografen. Het meest indrukwekkende vond ik de zwart wit foto's van een fotografe, die het uiterst armoedige en uitzichtloze leven van Roma zigeuners in Roemenië liet zien.  Het deprimerende, verwaarloosde en vervuilde drop van de foto's af. Hoe schrijnend kan het leven zijn! Bij ons beider kwam de vraag op of deze mensen echt geen mogelijkheden zien om een andere draai aan hun leven te geven, om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen.
De serie gemaakt door Bryan Adams (popzanger) van bekende artiesten vond Nico erg goed. Zij hadden zelf de entourage en pose bedacht en daar kwamen karakteristieke of juist verrassende dingen uit.
Als we terug fietsen naar de haven is het nu nog drukker in het centrum dan vanmiddag. Heel Stockholm gaat uit op deze mooie zaterdagavond; overal mensen in uitgangskleding, veel live bandjes en veel buiten op terrassen. Wij gaan nog even op een rustig terrasje wat drinken en zien met enigszins verbazing dat groepen jongeren, die elkaar daar ontmoeten, allerlei cocktails drinken. Mijn glaasje wijn kost al bijna 8 euries. Sterke drank gaat hier per 1 of 2 cl. Een rondje kost het dagloon van een werkende student. Er wordt er echter niet minder om gedronken.

Geen opmerkingen: