zaterdag 20 augustus 2016

Mijlen maken (10 t/m 12 aug)

Vlak voordat we de Archipelado verlaten, tanken we (en doen boodschappen) bij Dalaro. Omdat er een flinke wind staat en we door de wind tegen de brandstofkade worden geduwd, legt Nico een lange lijn naar de kade aan om na het tanken ook weer weg te kunnen varen. Met motor power en dit lijnen spel lukt het ons om weer 'vrij' te komen. Ik heb wel een schietgebedje gedaan dat de ring, waar de lange lijn doorheen ging, deze krachten zou houden.

De dagen erop motoren we tegen een steile zee of zeilen we scherp aan de wind naar het zuiden. De dagen beginnen vroeg en eindigen laat. We ankeren in de zeer beschutte baai van het eilandje Rano. De watertemperatuur is ondertussen gezakt naar 12 grd. Onderweg hebben we ook al 9,5 grd gezien. het verbaast ons dat over een afstand van niet meer dan 50 mijl de watertemperatuur enorm kan verschillen. In ieder geval dub ik nog wel, maar vind het uiteindelijk toch te koud om erin te duiken.

Nico had nog het plaatsje Visby op het eiland Gotland op zijn verlanglijstje staan. Omdat Gotland behoorlijk oostelijk ligt, betekent dat we meer mijlen moeten maken, dus omvaren op weg naar beneden. Totdat de wind draait .... de koers pal naar het zuiden is niet meer bezeild, de koers naar het zuidoosten wel. En zodoende komen we toch nog op Visby uit. Het wordt een bliksembezoek. De havenmeester sluit net zijn kantoor als wij binnenkomen en heeft geen zin meer om onze knaken aan te nemen. Na een snelle hap aan boord, zien we nog net de zonsondergang op het strand van Visby.


Geen opmerkingen: