zondag 2 augustus 2015

Reisplanning

Een uitgestippelde reisroute hebben we niet, maar we weten wel altijd wanneer we echt aan de terugreis moeten gaan denken/aanvangen. Het komend weekend zijn we alweer 7 weken onderweg, waarvan we er 3 in Spanje geweest zijn. Er zijn nog 4 weken over en die willen we gebruiken voor de terugreis. Natuurlijk kan het veel sneller, maar het is verstandig om ook rekening te houden met zg. 'verwaaidagen'. Dagen, waarop het weer het minder toelaat om rustig uit te varen. Deze grens ligt voor een groot deel ook bij de competenties van de bemanning.


Vanaf San Sebastiaan ben ik dagelijks bezig om weerkaartjes binnen te halen, soms s'avonds op de stoep van het havenkantoor of in een barretje. Wat je vooral wilt weten is of het weer zich enigszins zich houdt aan de voorspelling, eigenlijk dus anders om :) . Of het weer stabiel genoeg is, zodat de menselijke voorspelling betrouwbaar geacht kan worden. Verder hebben we nog een geografische uitdaging. Bijna de gehele kuststrook voor Bordeaux is 'verkozen' tot military firing range: op een strook van 45/55 mijl (= 100 km) breed wordt regelmatig munitie afgevuurd als oefening en tests. Het wordt ten zeerste afgeraden om binnen dat gebied te varen. De oefening worden 4 dagen tevoren bekend gemaakt middels alle maritieme kanalen (VHF en Navtex). In de pilots hebben we gelezen dat er geen oefeningen zijn in de weekenden en in de maand augustus, die bijna begint.
In het havenkantoor van Hendaye, toch een hele jachthaven, verwachten we alle informatie te kunnen krijgen, voordat we verder gaan. De havenmeester komt met 2 telefoonnummers aanzetten en een affiche. Zelf ben ik 2 uur bezig om op internet (in het havenkantoor) informatie op te halen. Behalve algemene informatie is er nauwelijks een aankondiging te vinden. Ten lange leste bel ik op, maar krijg een Franssprekend automatisch bandje, waar ik geen wijs uit wordt. Na enig aandringen wil de havenmeester wel een poging doen om te bellen, maar hij zegt dat het nummer niet meer in gebruik is. Hij verzekert ons dat er voor de komende 2 dagen geen schietoefening gepland staan. Terug aan boord kijk ik de hele Navtex lijst na, maar kan geen melding vinden. We gaan morgenochtend vroeg weg.

Geen opmerkingen: