zondag 2 augustus 2015

Bliksembezoeken

Na Getxo brengen we 2 bliksembezoeken aan Bormeo en Guetaria. Deze laatste plaats wordt ook hier en daar als Getaria gespeld.

Als we de haven van Bormeo binnenvaren, zien we grote meerboeien liggen en een enkel groot vissersschip eraan. We kunnen brutaalweg ook zo'n boei pakken, maar besluiten de havenmeester op te roepen. Die geeft geen gehoor op het VHF kanaal en ook telefonisch blijft het onbeantwoord. We besluiten net als een Fransman, een stukje kademuur te confisqueren. Deze manier van aanleggen is nieuw voor ons. Eerst leggen we vanaf de midden bolder een lijn naar de ijzeren trap in de kademuur. Nico klimt omhoog en ik probeer lange lijnen vanaf het schip naar boven te gooien. Na diverse keren liggen we met echt lange lijnen aan de grote bolders bovenop de kademuur vast, rekening houdend met een waterhoogte verschil van zo'n 4,5 meter als gevolg van het tij.



s'Avonds is het een gezellige drukte in het stadje. Het is vrijdagavond en de lokale bevolking luidt het weekend in met muziek en dans. Een plaatselijke dansschool loopt van kroeg naar kroeg en laat haar kunsten van de Caribische dansen (salsa, merinque en cha-cha-cha) zien. Ik probeer Nico nog over te halen om een pasje mee te doen, maar mijn pogingen lopen op niets uit ... helaas.

Zaterdags' varen we weer een kort stukje naar Guetaria. Volgens een van de pilots mag je dit stadje niet overslaan. Inderdaad is het een heel mooi stadje met ook weer de gebruikelijke gezellige drukte tot s avonds laat. Kinderen spelen tussendoor met elkaar of liggen op straat een tekening te maken. Het lijkt dat er hier veel vrijer met kids wordt omgegaan, minder strakke regels worden opgelegd. We eten een heerlijke gegrilde zeebaars en genieten ondertussen van het uitzicht op zee.



Geen opmerkingen: