zondag 2 augustus 2015

Tapas of pintxos?

In Baskenland worden geen tapas geserveerd, maar pintxos. Pintxos zijn groter dan tapas en hebben bijna altijd een plakje stokbrood of smal ovaal broodje als ondergrond. We hebben eenvoudige pintxos gezien, die veel weg hadden van onze bammetjes, maar ook echte kunstwerkjes, die opgebouwd waren uit meerdere laagjes, met een prikkertje bij elkaar gehouden werden en vaak verfraaid met olijven, opgerolde ansjovisje oid. Bij de betere pintxos klopte ook de kleurcombinatie goed. Het oog wil immers ook wat!
De pintxos worden genuttigd in barretjes, maar er zijn ook restaurants, die naast de pintxos ook een menukaart hadden. Echter werd er weinig gebruik gemaakt van deze kaart. De pintxos liggen uitgestald op de bar en kiest uit, pakt van het blad en laad het op z'n eigen bordje. Traditioneel drink je hier Rioja wijn of Txakoli bij. Dit is een soort mousserende witte wijn, die soms met theatrale gebaren ingeschonken wordt. Wij hebben in een restaurant in Llanes naast een stel gezeten, die deze wijn van grote hoogte in een glas schonk en daarbij alleen de onderste 1,5 cm. vulde. Dat dronk hij in een teug leeg en dan begon het hele ritueel opnieuw. Nadat ze 2 flessen van dit goedje hadden gedronken, konden wij dit schouwspel wel dromen.

Hoewel we heerlijke pintxos hebben gegeten, vinden wij tapas toch lekkerder; vooral omdat die kleiner zijn (en dus meerdere soorten kan uitproberen), warme hapjes zijn en gevarieerder zijn. Hoop dat de Basken dit maar niet lezen ....

Geen opmerkingen: