zondag 2 augustus 2015

Tussentijdse evaluatie

In Pasajes zijn we ons goed bewust van het naderde afscheid van Spanje. s'Avonds in de kuip, met een kaarsje en een glasje Rioja stelt Nico de retorische vraag: "Wat vond jij leuker: Spanje of Frankrijk?". Tja, kan je deze 2 landen met elkaar vergelijken?
Frankrijk, waar de zeilsport ver ontwikkeld is met moderne goed geoutilleerde marina's tegenover Spanje, waar de zeilsport vooral iets van 'vreemde' buitenlanders is. Hier is het vissen op zee weer mateloos populair. De nieuwe jachthavens liggen binnen no time vol met lokale vissersbootjes en als visitor moet je maar genoegen nemen met een plekkie ergens achteraf of moet je zelf je weg maar vinden. Een uitzondering was de marina van Santander, waar we alle hulp kregen van een zeer vriendelijke havenmeester.
In Frankrijk kan je na 15.00 uur niet meer terecht voor een lunch, terwijl wij vonden dat zeker in de Spaanse restaurants de mensen keihard (moesten) werken en dan toch uitermate vriendelijk en zorgzaam waren. Complimenten en een fooi werden hier echt gewaardeerd. De prijzen in bars en restaurants waren in Spanje ook veel 'vriendelijker', echter het was bizar wat ze als havengeld durfden te vragen, ook zoals in San Juan zonder het aanbieden van een faciliteit (komt eraan, misschien volgend jaar...)
De sfeer en  omgeving vonden wij in Spanje iets relaxter (minder overgeorganiseerd) en natuurlijker overkomen. De architectuur vonden we over het algemeen mooier en authentieker. Kortom veel redenen om te gaan onderzoeken hoe we hier (Noord Spanje) in een van de komende jaren kunnen terugkomen op eigen kiel.

Geen opmerkingen: